Τρίτη, 17 Απριλίου 2012

η τέχνη της επιλογήςΚάθε λεπτό άπειρες δυνατότητες. Κάθε στιγμή χιλιάδες προοπτικές, μα μόνο μία επιλογή. Λίγο μετά, άπειρες δυνατότητες έχουν πια καταρρεύσει και μια επιλογή παραμένει, καθορίζοντας τις νέες δυνατότητες, αποκλείοντας προοπτικές. 
Η ζωή σου είναι φτιαγμένη από στιγμές, από στιγμές που, λίγο ή πολύ, επιλέγεις και προκαλείς. Καμιά τους δεν είναι ουδέτερη, γιατί όλες μαζί διαμορφώνουν μια αλληλουχία στιγμών και καταστάσεων, που δε θα μπορούσε να είναι αλλιώς και δε θα μπορούσε ποτέ να ανατραπεί. Με κάθε επιλογή που κάνεις προστίθενται νέοι κόμποι στο πλέγμα, κι εκείνο επεκτείνεται, επεκτείνεται συναντώντας άλλα πλέγματα, σταματώντας σε ακλόνητα εμπόδια, βουλιάζοντας, παραπαίοντας, τυλίγοντας σφιχτά ή αφήνοντας λάσκα. Κάθε επιλογή σου έχει βάρος, κάθε στιγμή σου περνάει ανεπιστρεπτί και αφήνει τα ίχνη της.
Κι εσύ, που ακόμα είσαι παιδί, πρέπει να μάθεις να επιλέγεις, με τόλμη και αποφασιστικότητα. Κι ύστερα, να συνεχίσεις να επιλέγεις, κάθε στιγμή, κρίνοντας εκ νέου, ισορροπώντας στιγμιαία και κοιτάζοντας γύρω. Κι όταν κοιτάξεις πίσω, να μπορείς να αναγνωρίσεις τα ίχνη σου ανάμεσα σε χιλιάδες άλλα, κι όταν δεις από ψηλά την εικόνα του πλέγματός σου να ξαναζήσεις κάθε του καμύλη, κάθε του στράβωμα, κάθε του κόμπο, κάθε του ασυνέχεια, και να μπορέσεις να χαμογελάσεις. Ακριβώς όπως χαμογελάς στον καθρέφτη σου τα ευτυχισμένα πρωινά.

1 σχόλιο:

Άρτεμις είπε...

aχ αυτά τα χαρούμενα και αστεία πρωϊνά--τόσο αμέριμνα --ελπίζω να πέρασες πολλά τέτοια μέσα στις διακοπές κορίτσι!