Τρίτη 22 Μαΐου 2012

βαβέλ

Μέσα σε ελάχιστα, κινούμενα, τετραγωνικά μέτρα, το τρόλει είναι φτιαγμένο για να χωράει και να εξυπηρετεί αναρίθμητους, μετακινούμενους, ανθρώπους. Τους καταπίνει λαίμαργα, τους ανακατεύει με μανία και τους ξεβράζει απότομα πίσω στη ζούγκλα της καθημερινής Αθήνας. Το απόλυτο χωνευτήρι εθνών, θρησκειών, πολιτισμών, συμπεριφορών και τρόπων, μα πάνω απ' όλα γλωσσών. Μια πραγματική βαβέλ πάνω σε ρόδες.
Λέξεις, φράσεις, ερωτήσεις, καβγάδες και φιλοφρονήσεις, όλα σε γλώσσες ακαταλαβίστικες, διαφορετικές, παράξενες, απολαυστικά μπερδεμένες. Γλώσσες προσαρμοσμένες στην αθηναϊκή διάλεκτο της καθημερινότητας, με εμφανείς καταβολές από κάθε γωνιά της γης, με εμφανή ίχνη άλλων γλωσσών στο διαφανές υπόβαθρο της ομιλίας. Γλώσσες που διαδεχονται η μία την άλλη στην ίδια φράση, χωρίς παύση, χωρίς σύνδεση. Γλώσσες διαφορετικές που συντίθενται ταυτόχρονα, κι εσύ τις ακούς και τις επεξεργάζεσαι δίχως να νιώθεις τη διαφορά, διακρίνοντάς τες μόνο σε κατανοητές και ακατανόητες, γνωστές και άγνωστες.
Πόσο όμορφα θα ήταν αν τις καταλάβαινες όλες και κατάφερνες να γελάσεις, πετώντας ψηλά πάνω από τη βαβέλ, αγναντεύοντας τον πύργο ανάμεσα απ' τα σύννεφα;


5 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

'Πόσο όμορφα θα ήταν αν τις καταλάβαινες όλες και κατάφερνες να γελάσεις'

Kι ο κόσμος γίνεται όλο και πιο άσχημος απο ανθρώπους που τίποτα διαφορετικό δε θέλουν να καταλάβουν ή να ακούσουν πέρα απ' τη δική τους γλώσσα. Γι αυτους το ακατανόητο ειναι επικινδυνο και απροβλεπτο.

Καλημέρα σε όσους δεν ξεχνάνε να γελάνε.

Λύκος

παναγιώτα είπε...

Πόσο εύστοχα το θέτεις, λύκε... Έτσι χάνεται η μισή ομορφιά. Καλησπέρα μοναδικέ μου αναγνώστη! :)

Άρτεμις είπε...

E E δεν είναι ο μοναδικός..Απλά ειναι γρήγορος!!! :-) welcome back!

παναγιώτα είπε...

Γλυκιά μου Άρτεμις! Ακόμα δεν ξέρω αν είναι μόνιμο ή προσωρινό...
Εντάξει, πάντως, έχω δύο αναγνώστες! :-)

Ανώνυμος είπε...

Ναι αλλα δυο απαιτητικους αναγνωστες! Τι δηλαδη, επειδη ειμαστε λιγοι δεν εχουμε φωνη;

Αν δεν εχουμε περισσοτερα ποστ δεν θα ανανεωσω τη συνδρομη μου, λυπαμαι.

Λυκος